Att hitta personer som vill hjälpa till..

  • 14/05/2018

”Svensk idrottsrörelse bygger på ideellt ledarskap. Mer än 600 000 idrottsledare utför varje år nästan 70 000 heltidsarbeten. Inget tyder på att detta engagemang minskar, snarare tvärtom. De ideella ledarna är idrottsrörelsens viktigaste ”sponsorer”.

Dessa rader har jag kopierat från Riksidrottsförbundets hemsida och siffrorna är 4-5 år gamla, men antalet personer som gör en insats inom idrotten har definitivt inte minskat. Ideella tränare och ledare är viktiga kugghjul inom svensk idrott. Utan deras engagemang skulle det inte gå att klara vardagen i våra 20.000 föreningar.

I IFK Motala Bandy, precis som många andra idrottsföreningar, har vi idag brist på  ledare, tränare och funktionärer. Kort sagt, personer som vill hjälpa till. Som vill dra sitt strå till stacken för att föreningen ska utvecklas och fortsätta utföra den viktiga samhällsinsatsen.

Varför är det så egentligen? Varför vill inte folk ställa upp? Varför är så många så jäkla upptagna? Eller är det svepskäl. Bekvämlighet?

Nu ska jag inte överdriva eller låta för negativ för i IFK har vi massor av duktiga personer som med liv och lust jobbar i klubben. År efter år gör de imponerade insatser.

Men vi behöver flera. Flera som vill lägga ned cirka 8-12 timmar på ett år. Eller mera. Eller mindre i form av någon punktinsats. Som vill vara parkeringsvakter, som vi vara med på ungdomssidan och stötta våra flickor och pojkar, som vill vara ”bollkallar”,som vill fixa kaffe och koka korv, som vill slipa skridskor och plocka med material, som vill vara matchfunktionärer, som vill sitta i styrelsen, som vill jobba med mediafrågor, som vill.., ja det finns naturligtvis en mängd saker att bidra med.

När jag frågar personer som jag känner (ex gamla IFKare!) och inte känner, om de vill vara med i vår blåvita klubb så blir ofta svaren;

”jag vill inte binda upp mig, jag vill vara fri, kan jag inte ge 100% så vill jag inte vara med, jag har så mycket att göra, jag kan inget om bandy, jag måste fundera och återkommer etc

Mina svar är; Du behöver inte kunna så mycket bandy. Vi lär dig. Och du behöver inte vara med sju dagar i veckan, bara delta ett antal timmar i månaden eller per halvår. Och samtidigt träffa trevliga människor och uppleva klubbkänslan.

Föreningens mål är att flera ska göra mindre.

Vill du vara med? Mail och telefonnummer finns på denna hemsida. Tveka inte. Kontakta IFK.

//Pär Höckert

PS Årets bandybild ser du till höger, från Bajen-Bollnäs på Zinken

Årets bandybild

Inga kommentarer till "Att hitta personer som vill hjälpa till.."


    Kommentera

    .