Finsk hockey, lagbygge/laganda och regeltester i bandycuper

 • 23/06/2019

Understundom undrar jag; är det nån som verkligen läser min blogg? Jag har regelbundet, nåja, plitat ned en text sedan 2012 på IFK:s hemsida. Ibland med alldeles för långt mellanrum mellan inslagen. Detta beroende främst beroende på skrivkramp eller dålig fantasi, helt sonika.

Hursomhelst. Ofta återkommer jag till det föga överraskande av att ha en bra laganda i en grupp för att få resultat. Detta handlar texten om även denna gång.

Det absolut senaste exemplet på en formidabel laginsats är förstås de finska lejonen och det osannolika hockeyguldet i förra månaden. Med det mest anonyma landslaget någonsin lyckades alltså laget med ett ”Miracle On Ice” genom att i finalen segra över Kanada med 3–1. Det första av kategorin ”Miracle On Ice”, och kanske av ännu högre dignitet, anses ha skett i OS i Lake Placid 1980 när det unga amerikanska collegelaget besegrade Sovjet, ”The Big Red Machine.”

Vad som kännetecknade de finska hjältarna var sannolikt viljan att göra varandra bra. Att acceptera sina roller. Några måste göra det icke glamourösa. Skitjobbet. Och några fick glänsa. Några fick lira i powerplay och möjlighet göra poäng. Andra bara i boxplay. Men det absolut viktigaste var att glädjas över varandras framgångar. I varje moment. I varje byte. I varje match. Det är då man presterar.

Nog skulle det vara intressant att träffa den finske coachen Jukka Jalonen för en pratstund. Vad gjorde han, vilket var hans budskap, för att få ut den maximala kapaciteten av sina spelare? Match efter match. Det kan också noterats att den finska hockeyn har haft en häpnadsväckande framgångsrik landslagssäsong. Fyra av deras fem landslag på herr- och damsidan har tagit medaljer och tre av dem har varit i final. Imponerande. Snacka om SISU.

Under hösten ska tre regelnyheter testas under fyra cuper. Det anser jag vara helt korrekt. Vi måste våga utveckla vår sport. Och det kan bl annat innebära just test av olika regler, spelformer mm. Testerna ska ske under Sv Cupen slutspel för herrar i Lidköping, Sv Cupen damer, Sv Cupen ungdom samt Allsvenska Supercupen. Det handlar kortfattat om att

 • utespelaren inte får ta emot målvaktsutkast innanför straffområdet,
 • vid utkast kan det aldrig dömas offside
 • vid oavgjort resultat ska det tillgripas förlängning i spel 7 mo7 i max 10 minuter.

I övrigt noterar jag att Peter Gerhardsson vilade en del etablerade spelare i förlustmatchen mot USA. Modigt. I denna match gjorde Caroline Seger sin 196:e landskamp. Respekt!! Jag noterar också att när dessa rader nedskrives har ännu inte offentliggjorts om Sverige får OS 2026.

Allra sist. Två boktips till dig mellan dina motionsrundor.

 • ”1793” av Niklas Natt och Dag. En deckare, en becksvart sådan, om svenskts 1700-tal.
 • ”Larmrapporten” av Emma Frans. Om att förstå hur fakta, och påstådda fakta, ska bedömas.

//Pär Höckert

2 Svar till "Finsk hockey, lagbygge/laganda och regeltester i bandycuper"

 • comment-avatar
  Tommy Martinsson
  20/08/2019 (17:37)
  Reply

  Tycker samma som Rick!
  Bra svarat

 • comment-avatar
  Rick
  20/08/2019 (08:03)
  Reply

  Klart vi läser din blogg!
  Dina insikter och inlägg i debatten om bandy och vårt kära IFK i synnerhet är mycket givande att läsa, även om som du själv skriver inläggen ibland har lång tid mellan sig.
  Ett tips till Webmastern vore kanske att på något sätt se till att det syns på första sidan att du gjort ett nytt inlägg, risken är annars att man ”glömmer bort” att klicka på din blogg när det dröjer mellan inläggen.
  Keep up the good work och fortsätt att brinn för bandy och IFK!


Kommentera

.