Tidigare föreläsare

IFK’s företagsklubb har haft många intressanta och inspirerande föreläsare genom åren. Ansök om ditt medlemskap nu så du inte missar nästa föreläsare!

2020

PeterG1

Januari, Peter Gerhardsson: Nuvarande förbundskapten för Sveriges damlandslag i fotboll. Han föreläste om den framgångsrika sommaren 2019 men också om passion och motivation i ditt ledarskap.

 

 

2019

Pär Boman

November, Pär Boman: Styrelseordförande i Handelsbanken, SCA och Essity, redogjorde för sin syn på styrelsearbete och för hur styrelseordföranden samarbetar med bolagets VD. Han gav även exempel på vilka möjligheter digitaliseringen ger i företagens marknadsarbete samt avlutade med sin bedömning av det ekonomiska läget i Sverige.

 

 

CathrineD

September, Cathrine Danin:  Numera tillförordnad chefsekonom hos Swedbank, föreläste om bankens bedömning av vart världskonjunkturen är på väg och hur detta påverkar företagen i Sverige.

 

 

roger E1

Mars, Roger Ekström: Den röda tråden för föredraget var ”Idrott, hamburgare, fastigheter och bank. Är det någon skillnad?” Runt detta föreläste Roger insiktsfullt med lärdomar från sin karriär både inom idrotts- och bankvärlden, där han drog olika paralleller och likheter mellan de två världarna.

 

 

Tommy Söderberg

Januari, Tommy Svensson: Tommy, som varit en framgångsrik tränare för både A-landslaget och U 21-landslaget i fotboll, berättade engagerat och passionerat om vikten av kommunikation för att bygga lag men även som ett medel för att hantera konflikter. Både inom idrotten och i livet i stort.

 

 

2018

Lennart Bylock

November: Lennart Bylock: Lennart berättade under parollen ”Företagsledning i praktiken” om erfarenheter från sina många år i näringslivet där han bland annat har varit VD i Nitro Nobel group, styrelseledamot i ett antal börsnoterade företag, bl Cloetta samt varvade med olika livshistorier, tex från när han blev världsmästare i båtracingsporten offshore.

 

 

KentCarlsson

September: Kent Carlsson: VD för Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI)  vilka tillhandahåller producentansvaret i Sverige för de företag som verkar inom vårt land, talade om det producentansvar som nu många företag börjar få på sin agenda i den alltmer cirkulära ekonomi som vi alla verkar i. Han berättade även, ihop med platschefen Karin Petersson, om de stora investeringar de gör i Motala för att stärka plastens möjlighet att återvinnas. Motala kommer med dessa satsningar bli Sveriges nav kring återvinning av plast.

 

 

Bernt Johansson

MAJ: Bernt Johansson: Guldmedaljören i cykel från OS i Montreal 1976 förläste om motivation under rubriken ”allt har ett pris – man får ingenting gratis” och om vikten av vardagsmotion för att må bra.

 

Barbro-Fällman

MARS: Barbro Fällman: Barbro Fällman är specialist inom området retorik och gav tips om hur man hanterar olika förhandlingssituationer.

hemlin

JANUARI: Johan Hemlin: Har ett förflutet som sportchef i LHC och är numer verksam inom Svenska Hockeyligan (SHL). Med sin gedigna utbildning och bakgrund inom idrotten gjorde han träffande och intressanta kopplingar mellan idrott och näringsliv. Likheterna är många när det gäller lagbygge, coachning, teamwork och inte minst kommunikation.

2017

Tomas G

NOVEMBER: Tomas Gustafson: Är trefaldig olympisk guldmedaljör på skridskor och han delade med sig av sina erfarenheter från idrottstiden och vikten av att sätta tydliga mål. Han talade också om att vara hängiven sina mål och hur man sedan planerar för att nå dem. Han informerade även om hur viktig gruppen var och att man har roligt på vägen dit!

Babben

MAJ: Babben Larsson: ”Friskvård al’a Babben”, var rubriken på föreläsningen. För tjugo år sedan gick Babben själv in i väggen. För mycket jobb, för mycket stress och dålig återhämtning. Det var bl skälen till Babbens utmattningsproblem.  Babben gav oss på sitt oefterhärmliga sätt råd och tips på hur vi ska förebygga och hantera stress.

Arne_Falkbäck1

JANUARI: Arne Falkbäck. Årets första föreläsare kommer från stiftelsen ”Våga va’ dig själv”, vars motto är att motverka utanförskap hos ungdomar. Arne föreläste om hur viktigt ”medarbetarskap” är i ett ledarskap. Det gäller att få alla medarbetare att plocka fram sina dolda kompetenser, att känna att de har ett ansvar och att få dem att känna stolthet över vad de åstadkommer.

2016

120910 Fotboll, U21, Sverige - Ukraina: HŒkan Ericsson, trŠnare, Sverige, jubel
© BildbyrŒn - 30902

NOVEMBER: Håkan Ericsson. Årets fjärde och sista gäst var förbundskaptenen för fotbollens U-21 landslag Håkan ”Åby” Ericsson. Under 90 minuter, matchtid således, fängslade han oss alla med sitt tydliga, väldisponerade och också ödmjuka budskap hur vägen till EM-guld gick till. (Första guldet sedan OS 1948).

Karin Volo

SEPTEMBER: Karin Volo. Den 8 september gästades IFK:s Företagarklubb av Karin Volo som föreläste om hur man skapar en företagskultur med tydliga mål för verksamheten, som medför ett lönsamhetsskapande engagemang hos personalen.

mats-peterson

MAJ: Mats Peterson berättade för åhörarna  hur vår kropp fungerar vid olika situationer och hur viktigt det är att individen lyssnar på sin kropp för att man ska kunna prestera max både på jobbet och hemma.

ridderstrale

APRIL: Carl-Erik Ridderstråle berättade, provocerade och diskuterade på temat ” Lite från 50 år i näringslivet – som jag minns det”.

lilll

MARS: Lill Lindfors föreläste och demonstrerade hur man kommunicerar med kroppspråket.

2015

16/11 Leif Bork – berättade om ledarskap i vardagen

Måndagen den 16/11 gästades FK Motala av ingen mindre än hockeyikonen Leif Boork. Leif, som tränat diverse elitklubbar, tidigare varit förbundskapten för herrlandslaget och nu  är förbundskapten för damlandslaget, föreläste om ”Ledarskap i vardagen”.


24/9 Meg Tivéus – berättade om styrelsearbete i små och stora företag 

Meg Tivéus, f.d. VD på Svenska Spel och numera styrelseproffs gav sin syn på styrelsearbete och på hur olika ägarformer påverkar styrelsearbetet. Meg, som 2014 utsågs till årets styrelseledamot i StyrelseAkademien, är bland annat ledamot i Swedish Matchs och Endomines styrelser. Hon är styrelseordförande i Arkitektkopia, Björn Axen, Solhagagruppen, Close och Svenskt Kulturarv samt ledamot i ett antal andra bolag och ideella organisationer. Tidigare har Meg suttit i Cloettas, Billeruds och Nordea Fonders styrelser.

15/4 Sasja Beslik – Varför är hållbarhetsfrågor och socialt ansvar viktiga för mitt företag?

Sasja Beslik är en av Sveriges främsta auktoriteter inom miljö-och hållbarhetsfrågor. Han är ansvarig för ansvarsfulla investeringar hos Nordea. Sasja gav inledningsvis några exempel på hur hanteringen av hållbarhetsfrågor och bristande socialt ansvar drabbat ett företags försäljning. Därefter besvarade han frågan om hur ditt företags hantering av dessa frågor kan påverka ditt företags försäljning och avslutade med lite tips om hur man kan jobba med dessa frågor.

3/2 Thomas Ravelli – Se dig själv som en vinnare och ha roligt på vägen

Thomas Ravelli blev genom sina insatser i fotbolls-VM 1994 en av våra allra mest populära landslagsmän. Han är fortfarande en person som ger avtryck genom att hålla föredrag och genom deltagande i TV-program. Många TV-tittare fick uppleva hur han 2014 blev Mästarnas Mästare.

2014

Elisabeth Nilsson – redogjorde för hur Länsstyrelsen kan hjälpa företagen att utvecklas.

Pär Mårts – Presenterade hur han gör för att skapa ett framgångsrikt lag.

Sven-Olof Johansson – Berättade hur han har utvecklat FastPartner AB och vad som gjort att företaget blivit så framgångsrikt.

2013

Tina Thörner – Navigera rätt och vinn

Arne Karlsson – Om Ratos och hur Ratos får företag att blomstra

Per-Olof Eriksson – Redogjorde för sin syn på Sveriges möjligheter att även i framtiden vara en framgångsrik industrination.