Förlust mot Tellus

 • 05/01/2019

På fredagskvällen ställdes IFK Motala i årets första match mot stockholmslaget Tellus bandy, inför knappa 700 åskådare på XL Bygg Arena.

Förhandsdiskussionen på diverse bandysajter och i media dominerades av denna match signifikanta betydelse såväl för hemmalaget som det innan matchen jumboplacerade Tellus. För dem var vinst närmast ett måste för att fortsatt nära hoppet om att undvika direktnedflyttning, och för blåvitt var seger viktig för att behålla slutspelsplatsen och att ha andrum ner till en fruktad kvalplats.

Nu blev det tyvärr jumbolaget som via seger 1-3 fick resa tillbaka till Stockholm med två färska poäng och i vetskap om att de därmed passerat Frillesås i kampen om att undvika nedflyttning. Frånsett matchens inledande 10-15 minuter, där IFK kom ut heltaggat och såg inspirerat ut, vann de desperat spelande och kämpande motståndarna närmast alla närkamper. De fick dessutom den för sin taktik så viktiga ledningen, vilket gav dem möjligheten att försvara sig och släppa ett skönjbart initiativ till blåvitt.

Ett centrerat, tufft och ramstarkt försvarsspel gav Sjöholms manskap synbart huvudbry och när de inte körde in i försvarssäcken trampade de runt på kanterna i hopp om att skaffa hörnor. Dessa kom, men blev denna afton helt resultatlösa. Efter pausvilan försökte IFK på nytt att skapa momentum och hoppet tändes då hemmalaget tilldömdes straff.

Tyvärr missades den och lite senare kunde Tellus utöka till 0-3. Nu fick blåvitt ånyo chansen från straffpunkten och det blev den efter försäsongens hjärtmuskelinflammation comebackande Eric Lisell förunnat att göra IFK:s första straffmål för säsongen. Inspirerade av det såg det ett tag ut som att blåvitt fick grepp om det hela, Tellus började gå på knäna och deras spelare tittade oroligt på matchuret. Men slutforcering blev lite andefattig och energifattig och då domaren blåste av matchen stod försmädliga 1-3 på tavlan.

I IFK förtjänar Eric Lisell och Vitaliy Klyushanov omnämnande.

Nu väntar SAIK på bortais på söndagen och det som möjligen kan tala för IFK i den matchen är att de kan spela helt utan förväntningar på att vinna. Att kalla SAIK för favorit i den matchen är en underdrift, och just däri ligger blåvitts chans.

Målet mot Tellus: Eric Lisell

2 Svar till "Förlust mot Tellus"

 • comment-avatar
  Mats Kindell
  07/01/2019 (07:19)
  Reply

  Jag skulle faktiskt vilja hävda motsatsen, det vill säga att jag på flera platser i texten framhåller att IFK hade svårt mot Tellus kämpaglöd och starka defensiv. Detta är ett exempel: ”Ett centrerat, tufft och ramstarkt försvarsspel gav Sjöholms manskap synbart huvudbry…” Att sedan ägna sig åt hårklyveri angående missad eller räddad straff är i sig väldigt onyanserat. IFK upplevde säkert straffen som missad, medan Tellus upplevde den som räddad. Detta är ett elitserielags hemmasida, och det som skrivs här är ju inte helt opartiskt. Det får man nog leva med. Jag förväntar mig inte en helt neutral läsning då jag går in på andra lags hemsidor. Sedan stod jag placerad bakom Tellus målbur sista halvtimman och såg hur deras spelare sneglade på matchuret och mot slutet även tjatade på domaren om återstående tid. Förklarligt nog. Hoppas du fått svar på dina funderingar. Lycka till framöver.

 • comment-avatar
  Gisela
  06/01/2019 (12:25)
  Reply

  Otroligt onyanserad rapport. Man missar straff, inte målvakten gör en mycket bra räddning.

  Bortalaget försvarar sig desperat och tittar på klockan hela tiden – inte bortalaget är mycket skickliga defensivt och ger inte hemmalaget några ytor. Det är också fakta att Tellus har stor plus statestik på Motala.

  Kan det vara så att Motala faktiskt har mycket svårt för Tellus och Tellus ganska enkelt för Motala.

  Kommentera gärna dessa fakta.


Kommentera

.