IFK gratulerar mister IFK Motala bandy på 70 årsdagen!

  • 01/08/2020

IFK gratulerar mister IFK Motala bandy på 70 årsdagen

Fakta:

Namn: Pär Höckert

Bor: Villa i Motala

Andra idrotter än bandy: Främst fotboll och handboll

Aktiva år i IFK som spelare: 15-16 år, tvingades sluta på grund av allvarlig ögonskada 1981

Lag som tränare: IFK Motala, Vetlanda BK, Öjaby IS, Mellby samt Härnösands AIK

 

Som står att läsa på hemsidan bildades IFK Motala bandy 1965 av bandyentusiaster med ambitionen att sagda lag inte bara skulle bedriva motionsverksamhet, utan även bli Östergötlands representant i den yppersta eliten i bandy.

För att nå detta djärva mål räcker emellertid inte ambitioner och god vilja, det måste finnas ett gediget kunnande, djärvhet, framsynthet och mod. Mod att våga trampa in på stigar otrampade av de som verkat inom idrotten tidigare, mod att förändra synen och hanterandet av leken med det lackröda nystanet, som på den tiden närmast sågs som ett alternativ till fotbollen under vintern.

Dagens jubilar personifierade dessa egenskaper och det är ingen överdrift att påstå att utan Pära Höckert hade vi inte haft ett IFK i den yppersta eliten idag.

Klubbchefen Pär Beckne utvecklar resonemanget:

– Pär Höckert är enligt mitt tycke den största IFK-profilen genom alla tider. Ända sedan föreningen startade har han i perioder haft betydande nyckelposter i hjärtat av verksamheten.

Ja, det är ingen underdrift att påstå att Höckert bidragit med extremt mycket till IFK Motala bandy. Som spelande tränare var han med och tog upp föreningen till dåvarande eliten, allsvenskan 1979. Det var tack vare hans moderna syn på försäsongsträningens vikt för prestationerna och hans taktiska klokskap som visionen om att bli Östergötlands stolthet inom bandyn blev uppfylld i och med SM-finalen 1985 och SM-guldet 1987.

Han återvände efter sejourer som tränare i andra föreningar som exempelvis Vetlanda BK till IFK på 2000-talet, han var ordförande under en tuff tid för föreningen och är numera tränare för bandygymnasiet tillsammans med parhästen från SM-guldet 1987, Tommy Svensson. Även om rollerna han iklätt sig skiftat från att vara i framkant till att vara en grå eminens har han alltid bidragit med sina kunskaper och sin erfarenhet för sitt kära IFK:s bästa.

Uppoffrande, osjälvisk, tuff på gränsen till hård i sitt ledarskap har han vunnit respekt inte bara inom IFK utan i bandysverige i sin helhet. Jubilaren lägger nu även ner själ och hjärta i den tuffa kampen om att Motala ska få en bandyhall i och med engagemanget i hallgruppen. Den nyblivne 70-åringen tog sig tid att svara på några frågor:

Först ut, en idrottsfråga: Hur känns det att fylla 70 år?

– Det känns bara bra, än hänger både huvud och ben med.

Du är på många sätt IFK Motala bandy personifierad. Hur skulle du beskriva föreningens betydelse för dig?

– Självklart betyder IFK väldigt mycket för mig, på alla möjliga sätt. Jag har varit medlem sedan starten 1965, även under den period av 14 år då jag och familjen bodde på annan ort.

Vad är det viktigaste för att IFK ska fortleva som elitförening?

– Det hänger inte enbart på om det blir hall eller inte, men utan den kan inte klubben utvecklas vare sig på bredden eller elitmässigt. Det är synnerligen önskvärt, inte minst eftersom IFK är den enda elitföreningen i staden på bollsidan. Politiker och tjänstemän borde förstå värdet av det, och även inse hur välskött föreningen är. Det finns ingen förening i Motala som kan matcha vår klubbchef Pär Beckne eller vår ordförande Bosse Ribers.

Med det sagt, när får vi se hallen färdigbyggd?

– Jag tror på en hall redan till hösten 2021. Det är det vi jobbar för i hallgruppen. Om kommunen ska få valuta för de investeringar de gör i den halvsekelgamla anläggningen  är det läge att komplettera den nuvarande upprustningen av rör med mera som görs med tak och väggar.

Vilken spelarprofil av alla du sett i IFK håller du för att ha varit den bästa?

– Den frågan får jag ofta. En av de största var Stefan Lindén, med ett trollspö till klubba. Den nyttigaste var utan tvekan Patrik Putte Spångberg. I dagens A-lag finns många proffsiga pojkar som kan bli hur bra som helst. Jag ser verkligen fram mot säsongen 2020/21.

Tack Pär, och stort stort grattis på högtidsdagen!

– Tack

1 svar till "IFK gratulerar mister IFK Motala bandy på 70 årsdagen!"

  • comment-avatar
    Jånni
    01/08/2020 (15:03)
    Reply

    Hjärtliga gratulationer


Kommentera

.