IFK tjejer med i Sverigefinal

  • 17/01/2019

Idrottsrörelsen har allt som oftast under modern tid legat i framkant vad gäller jämställdhet och har aktivt verkat för mäns och kvinnors lika rättigheter och inte minst möjligheter. Även om utvecklingskurvan skiftat vad avser länder och inte minst idrottsform har ändå utvecklingen från tidigt 1970-tal till nu varit tydlig, nämligen att intresset för damidrott ökat.

Detta gäller både antalet utövare och det publika och mediala intresset. Med det sagt är det märkligt att inte ett av Sveriges största bandyfästen, Motala, har ett damlag. Sedan storhetstiden under 80-talet är IFK Motala välkänt för de allra flesta idrottsintresserade, men till skillnad från lag som Sandviken, Tranås och Villa, för att nämna några, har aldrig de blåvita haft ett etablerat elitlag på damsidan.

Detta är dock, som vi tidigare skrivit om på hemsidan, lyckligtvis på väg att förändras. IFK:s talangfulla flicklag för spelare födda 2001 och yngre låter tala om sig, och i laget finns fyra flickor som blivit uttagna till Sverigefinal med regionlaget Mellansverige. Hemsidan har intervjuat tre av dem, Elsa Malmberg, Stina Björck och Linnea Broomé. Med i laget från IFK leden var även Linnea Fransson.

 

Hur såg resan fram mot finalen ut? 

– Vi hade ett träningstillfälle i Västerås innan vi mötes i Gubbängen för matcher mot de andra distrikten.

– Första matchen på Gubbängen mötte vi lag nord. Det såg inte bra ut de första 10 minuterna, men sedan slog Elsa in bollen i mål på frislag och efter det fick vi ett bättre spel och sen vann vi den matchen med  2-0.

– Andra matchen mötte vi Stockholm. Stockholm var tuffa på planen men vi stod emot bra. Vi hade ett bättre spel och en jättebra backlinje. Vi vann med 4-2, Elsa gjorde första målet även i denna match, vilket var ett spelmål.

 

Återväxten och framtiden ser bra ut för er. När kan det bli aktuellt med ett damlag?

– Om vi hittar ett bra samarbete med andra klubbar kan vi få ihop ett damlag om tre säsonger. Vi klarar oss inte med bara IFK tjejer eftersom vi är för få. Just nu har vi samarbete med Tranås. Vi har också två tjejer från Norrköping och en från Åtvidaberg.

 

Hur ser ni på att en bandystad som Motala inte har ett A-lag inom dambandyn?

– Det är synd att vi inte har några förebilder från ett damlag i IFK.

 

Vilka ambitioner har tjejerna med sin bandysatsning?

– Först och främst vill vi vinna distriktsfinalen i mars. Alla vi, vill spela i ett damlag och landslaget framöver.

Konstateras kan att det finns talang i IFK:s damsatsning och härmed riktas en uppmaning till potentiella bandyspelare sugna på att satsa, och även till IFK:s trogna publik att ta sig ner till XL Bygg Arena för att titta på lagets matcher.

Återstår för hemsidan att önska tjejerna lycka till i Sverigefinalen som spelas i Örebro den 9:e mars!

Linnea, Linnea, Stina och Elsa

Inga kommentarer till "IFK tjejer med i Sverigefinal"


    Kommentera

    .