Lite av varje, men mest om supporters och hjärnskakningar

  • 06/12/2018

Har lite dåligt samvete för att det var så länge sedan jag plitade ned en text på IFKs hemsida. Har ju lovat klubbchef Beckne att fixa detta en gång var tredje vecka ungefär.

Trots att man är friherre, dvs pensionär, så rinner tiden iväg. Min ursäkt för utebliven kolumn är att det finns en hel del bandy som stjäl tiden från skrivandet. Nåväl.

Att vara supporter är att stödja sin klubb. I med och motgång. Forza Blåvitt är av den kalibern. Jag blir nästan tårögd när man sjunger; ”vi älskar er ändå, vi älskar er ändå” – trots besvärligt underläge under matchen för våra blåvita krigare. Jag blir ändå nöjdare och gladare när de är klädda i halsdukar och mössor i färgerna blått och vitt. Inte i Manchester Uniteds keps. Utan i IFKs.

Häromdagen läste jag en intressant artikel i Aftonbladet om hjärnskakningar, huvudskador. Författad  av Leif Leifby. Han skriver om de allt mer förekommande skadorna i elitishockey. Om att drabbade spelare beskriver yrsel, sprängande huvudvärk och minnesförlust. Och att de inte sällan måste vistas i mörka rum och svala källare.

Är vi på väg åt samma håll även inom svensk elitbandy? Jag ställde den frågan till Micke Eriksson på Svenska Bandyförbundet, som uppskattar (han har ännu inga säkra siffror) att antalet hjärnskakningar uppgår till 5-10 st per säsong. Bandylandslagets läkare på herrsidan Einar Hellqvist ska efter denna säsong återkomma med en rapport hur den gångna säsongen har gestaltat sig. Varje elitlag har nämligen i uppgift att noggranna rapportera till Hellqvist om de skador som uppkommer.

Således har IFK sänt uppgifter i detta ämne avseende Oscar Nilsson och Anton Spångberg som just nu är drabbade av detta allvarliga problem. Måtte pojkarna skynda långsamt och säkert tillbaka till isen. En annan drabbad är veteranen i Edsbyn, Daniel Väälitalo, som skadades för en månad sedan och ännu inte är återställd. Kommer han någonsin tillbaka? Dessutom var detta inte hans första hjärnskakning.

Vår sport blir allt tuffare. Allt snabbare. Spelarna blir allt mer skridskotränade. Tempot höjs år från och år och kollisionerna sker i 35-40 km  per timma.

Kan inte glömma, och varför skulle jag det, IFKs segermatch mot Edsbyn. Så jäkla skönt! Så rättvist! Så fyllt av energi, vunna närkamper och fighting! IFKs segervrål under ledning av kapten Ivarsson är av världsklass.

Nu laddar vi till dubbelmöten mot Vetlanda BK. Först borta fredag 14 /12 och sen hemma på XL Bygg Arena onsdag 19/12.

God Jul och Gott Nytt 2019!

//Pär Höckert

 

Inga kommentarer till "Lite av varje, men mest om supporters och hjärnskakningar"


    Kommentera

    .