Smått och gott ur idrottens värld

  • 07/05/2019

Ibland kan man ändra sig. Byta fot. Det sägs vara mänskligt. Det har jag gjort alldeles nyligen i fråga om ansökan till vinter-OS i Sverige 2026. Länge var jag motståndare. ”För dyrt. Det kommer drabba skattebetalarna. Milano och Cortina, som är huvudmotståndarna, har ett bättre koncept än Stockholm och Åre. Se, hur det gått för många andra olympiska orter.” Så låter några av argumenten. Absolut värda att beakta. Även om det låter väl olyckskorpslikt.

Men, som sagt jag ändrade mig, när en velig regering äntligen gav klartecken att stötta den svenska ansökan och när den internationella olympiska kommittén går in med nästan nio miljarder kronor. Då svängde jag. Skälen till mitt fotbyte var flera. De flesta idrottsanläggningarna finns redan och de som ska byggas behöver byggas ändå. Inte minst i Stockholm. Det borde ju bli festligt och folkligt. Senaste OS i vårt land var 1912.  Den så kallade solskensolympiaden. Och kanske kan bandyn komma med på ett hörn och bli någon form av uppvisningssport.

”Alltid – oavsett”, så lär Djurgården hockeys motto vara. En inspirations-motivationsdevis. Hursomhelst låter det coolt. Lätt att förstå för spelare och ledare. Kärnfullt. Alltid, oavsett motstånd, väder och vind (nåja!) litar vi på varandra och följer matchplanen. Så resonerar Djurgården.

För sisådär ett sekel tillbaka (nåja!) indoktrinerades IFKs blåvita hjältar med ”Disciplin-vilja-tålamod”, som förhoppningsvis satt uppklistrat på kylskåpen hemmavid. Avsikten var förstås densamma som i Djurgården. Nämligen att uttrycka målet, den underliggande tanken med lagets intentioner. Vad har coach Sjöholm för motto för sig och sina lirare idag?

Klubbchef Beckne har åter värvat klokt. Han har näsa för detta. Anders Persson, med rutin från Bajen och Tellus, är en startsspelare. Som ytterhalv eller mittfältsmotor. Albin Bjerkegren, bara 19 år, är hur lovande som helst. Finurlig, bra passningsklubba, klok. Nu alltså tillbaka i moderklubben efter tre år i Sandviken. Viktor Hulthammar, från anrika Nässjö IF, en rutinerad spelare trots sina 22 år. Skridskostark, bra skytt och med erfarenhet av landslagsspel från både P17 och P19. Halv eller mittfältare.

Det bästa sparar jag till sist. Kvartetten på ledarsidan med Sjöholm, Brodén, B. Beckne och Lönn tillhör Elitseriens toppskikt. Blåvita Motala-pojkar och med en kompetens som få föreningar kan uppvisa. Det känns så jäkla bra att få dessa herrar formerade och redo för prestigelös samverkan.

//Pär Höckert

Inga kommentarer till "Smått och gott ur idrottens värld"


    Kommentera

    .