Bandyspråk, termer och ledarskap

På min tid, sådär för 100 år sedan, var vårt bandyspråk lite annorlunda än idag. Då liksom i dessa dagar användes särskilda termer, begrepp och benämningar vid våra samtal och taktiska genomgångar med spelarna före match.

Med genomgångar menas den överenskommelse som berörda lirare gjorde med tränarteamet innan matchstart d.v.s. den strategi som skulle genomföras. I detta avseende är det naturligtvis ingen skillnad mot nutid. Dock är språket något annorlunda. Några exempel.

Kontringar heter idag omställningar. Taktik heter numera matchplan/gameplan. Komma till skott heter avslut. Straffområde heter boxen.  Börja om heter vända hem. Spela bollen till varandra heter idag flytta boll. Spela på kanterna heter gå runt. Slå lyror heter ha ett långt spel. Ett kompakt lag är ett kort lag och ett glest lag är ett långt lag. Utmana har blivit hotaoch lyft har blivit flipp och sätta press på motståndare heter sätta tryck etc. etc.

Det viktiga i kråksången är naturligtvis att spelarna förstår språket och dess innebörd. Inte minst under en nervig och tät match, då instruktioner ibland ropas från tränaren. Eller under en minutlång time-out. Många missförstånd uppkommer, inte bara i idrottens värld, då vi människor tolkar och förstår olika. Inte konstigt då vi människor är olika och inte konstigt då budskap framförs olika av olika personer.

Hur vet tränarteamet att bandyspelare förstår det taktiska upplägget, den aktuella matchplanen, strategin för laget och inte minst uppgiften för den enskilda spelaren? Detta vet tränarteamet endast genom att gång på gång, vecka efter vecka fråga spelarna om de är medvetna om begreppens innebörd. Samtliga spelare måste tolka exempelvis instruktionen; ” vi ska spela långt första fem minuterna och lyfta från egen vänsterkant”, vår brytpunkt är generellt strax utanföreget straffområde”, ”de defensiva mittfältarna ska jobba mitt i plan och inte fladdra överallt”, ”som ytterhalv är du 75 % defensiv och 30 % offensiv” etc.

Ständigt måste ledarteamet, med en dåres envishet, upprepa/tjata/återkoppla om centrala begrepp i lagets sätt att spela. Frågor som; förstår alla, är vi överens, är något oklart måste alltid avsluta varje matchgenomgång.

Om spelarna inte förstår, måste ledarteamet fundera på andra sätt/andra lösningar för att nå spelarna. Inte så enkelt alltid, men ack så viktigt…

För övrigt är det ännu icke kört för våra blåvita hjältar att bli tvåa…