Diverse bandyfunderingar så här i maj månad

Denna gång blir det lite punktvisa reflektioner från vår kåsör Höckert.

 

Lite smått och gott. Högt som lågt. Samt lite info om hallplanerna, som faktiskt hittills tuffar på i godkänd takt.

  • Till höststarten av herrarnas Elitserie blir det som bekant sexton lag. Om alla lagen innehåller arton lirare åtgår det 288 sådana. Finns det så många av elitklass? Tveksamt. I herrallsvenskan, serien under eliten, finns fjorton lag med uppskattningsvis samma antal spelare per lag, dvs 14×18= 252.  Totalt således 540 när vi summerar de båda serierna. Denna realitet utvecklar en spelarbrist och därmed en dragkamp mellan föreningarna. Spelarens marknad uppstår, vilket i och för sig har pågått sedan ett antal år tillbaka.  Denna kamp förlorar nästan alltid de hallösa (knepigt begrepp) föreningarna. Alltså IFK, Frillesås och Bollnäs. I IFK:s fall bekräftar klubbchef Beckne detta. Minst två utmärkta nyförvärv tackade nej av nämnda skäl. Men låt oss inte gråta över spilld mjölk. Truppen ser överraskande bra ut ändå. Lillebror Hulthammar sticker ut. Han torde ha god potential. Och lillebror Spångberg känns också som en nyrekrytering. Måtte hälsan stå honom bi. Finske Hänninen har goda vitsord, hoppas dessa stämmer.
  • Ledarteamet, med ”Putte” Spångberg, som välkommen ny spännande medlem och med Sjöholm som fortsatt huvudansvarig, tänker lite utanför boxen inför ny säsong. Man minskar isträningen på rink drastiskt och besöker bandyhallar i ökad omfattning för att få träning på stor bana.  Förhoppningsvis ett bra drag, om än mera kostsamt. Och slitsamt beroende på resorna. På barmarkssidan väljer man att fortsätta samarbetet med Agne Bergvall och HPC, Växjö. Utmärkt. Som gammal avdankad tränarluring är jag dock lite ifrågasättande kring att allt mer försäsongsträning sker individuellt (om inte bärande skälet är Corona förstås). Vad händer med de kollektiva tuffa löppassen i kuperade Fålehagen? Med grusgropen i Ödeby? Och kärrlöpningen i Karlsby? Ack, svunna tid! – Jag, nostalgisk? Nej, nej..?!
  • Att som lagbollspelare, och egentligen alla idrottare, förstå att; ”jag platsar inte längre, jag hänger inte med, dags att lägga av nu”. Det är minst sagt komplext. Svårt att ta in för den berörde. Svårt att förstå att just min prestation måste vara minst lika bra som lagkompisarnas.  Ännu värre blir det naturligtvis om någon annan talat om för mig vilket beslut jag förväntas ta. För en tid sedan läste jag om Jesper Eriksson, 37-årig skridskostark mittfältare och hittills nyckellirare i Villa-Lidköping. Han kände att han helt sonika ville avsluta sin karriär. Det räckte nu. Han var klar. Nöjd. Han kände att han hade gjort tillräckligt med ”urvändningar”. Hans öppna text på klubbens hemsida andades genomtänkt självkritik, men också en berättigad stolthet över en fantastisk resa. Respekt till ”Jeppe” från mig. Att ha förmåga rannsaka sig själv, kunna finna den relevanta klarsyntheten, är en stor egenskap. Inte alla förunnat. Och relativt sällsynt.
  • Vá kul att ta del av alla Motalabor som lyckas på yppersta elitnivå i kravfyllda och konkurrenstuffa fotboll och hockey. Exempelvis Theo Rask i Peking, Adam Egnell i GAIS, Sara Olai i DIF och så Henrik Thörnqvist och Arvid Costmar i LHC. Det är stort, mycket stort att slå sig in i dessa sporter på den nivån.
  • Allra sist. Bandyhallsprocessen rullar på enl. planerna. Undertecknad har, tillsammans med IFK:s hallgrupp, precis sett de första skisserna på ishallarna (hockey och bandy). Se skisser på ishallarna på annan plats här på hemsidan resp. FB. Just nu pågår en förstudie, baserad på underlag från behovsanalysen, som leds av projektföretaget ARQLY. Denna studie ska vara klar sista maj och antas i kommunstyrelsen (KS) i juni. Arkitekt Nils Simonsson, som för övrigt ingår i SBF:s anläggningskommitté, är anlitad i processen att utforma ishallarna. Simonsson har ritat de senaste bandyhallarna i Söderhamn, Katrineholm och Karlstad. Således erfaren herre i dessa sammanhang. Detaljplanen, som bestämmer vad och hur man får bygga, ska ut på s k samråd under juni månad. Vid detta tillfälle har berörda sakägare möjlighet komma med synpunkter. Att vara sakägare innebär att man berörs av detaljplanen, exempelvis boende i närheten. IFK:s förhoppning kvarstår. Med byggstart under januari/februari kan bandyhallen stå klar för invigning höst 2022.

 

//Pär Höckert