Dubbla matcher i Svenska cupen i helgen

Svenska cupen går vidare och vår första hemmamatch där spelas i Trollhättans Slättbergshallen på fredag kväll då vi möter Gripen för att sedan på söndag ta oss an Frillesås i Ale Arena.

Så har då så sakteliga säsongen dragit i gång i bandyns förtrollade värld. I bandyhallarnas tidevarv blir matchsäsongerna allt längre, och inför denna säsong har tävlingsmomentet kommit och gjort sitt inträde extra tidigt, detta för att Svenska cupen numera avgörs i seriespel.  För IFK:s del innebär detta spel i den södra gruppen, mot Villa, Vänersborg, Hammarby, Gripen, Frillesås samt Vetlanda.

Våra blåvita hjältar har inlett med en förväntad men ändock knapp förlust mot topplaget Villa. Efter en skral första halvlek spottade Simons pojkar upp sig och vann faktiskt den andra halvleken, vilket är meriterande med tanke på motståndet. Mot Fredde Lönns Hammarby inkasserades ytterligare en förlust, även om det kunde gått lite hur som helst i matchen. IFK var väl så bra som Stockholmarna, men saknade udden framåt för aftonen.  

I helgen väntar rena NHL schemat för blåvitt, då de har att möta Gripen samt Frillesås. Äventyret börjar på fredag afton, då IFK drabbar samman med Gripen i Slättbergshallen i Trollhättan, och fortsätter redan lördag då Frillesås väntar i Ale Arena.  Inför de matcherna är det så raffinerat att Östergötlands bandystolthet har allt i egna händer, vid händelse av en dubbelvinst. Sett till vad som tilldragit sig i cupen hittills är det dock två svåra matcher som väntat, både Gripen (inte så oväntat) men även Frillesås har bitit ifrån sig bra. De sistnämnda tog en meriterande skalp av Vänersborg, bland annat. Skulle det gå vägen, finns alla möjligheter för IFK att gå till slutspel.  

Inför helgens äventyr har hemsidan pratat med nyblivne lagkaptenen Anders Persson.  

Hej Anders! Till att börja med, hur tacklar du uppgiften som lagkapten?  

– Till att börja med är det kul att känna förtroende från grabbarna och ledarna, att vara kapten är absolut en ära. Jag varken har eller kommer ändra speciellt mycket från hur jag har varit tidigare. Ska fortsätta driva på och visa vägen på planen och samtidigt prata och bidra kring det taktiska på sidan. Det som har funkat bra tidigare borde fungera även nu. 

Hur upplever du nivån på truppen denna säsong? Någon som överraskat på dig? 

– Känslan kring laget är bra, tror det finns ett antal spelare som kan ta ytterligare kliv i år, har  stora förväntningar på både Albin Bjerkegren och Oskar Hulthammar som är två väldigt smarta spelare. Tycker också att Påhlsson har överraskat hittills med framför allt en väldigt bra intensitet i sitt spel.

Hur sammanfattar du de matcher ni spelat hittills? 

– Svårt att säga så mycket om Katrineholm, den blev väldigt söndersliten av skadorna. Mot Villa hade vi det tufft i första halvlek men återhämtade oss bra i andra och gjorde en hel del bra saker. Mot Hammarby tycker jag vi är spelmässigt bra i 70–75 minuter, där märker man att vi har ett relativt färdigt grundspel, men där vi i slutändan är lite för uddlösa som lag i sista tredjedelen. Den matchen borde vi dödat tidigare även om det absolut var en jämn match som kunde gått åt båda hållen.

Vilken skillnad märker du/ni i laget i och med att Magnus kommit in i ledarstaben? 

– Vi har fått lite extra temperament på bänken, samt en ledare som verkligen tänker kring hur vi ska spela bandy och verkar vara i bra synk med Simon. Tror det kommer märkas mer och mer framåt, när vi börjar komma ner mer på detaljnivå i vårt offensiva spel.

Ni har allt i egna händer inför helgens spel i svenska cupen. Hur tänker du inför matcherna?  

– Att vi måste vinna båda matcherna för att ha en chans på slutspel. Svårare än så är det inte. Både Gripen och Frillesås har gjort bra resultat hittills och spelat i huvudsak jämna matcher. Vi förväntar oss ungefär samma utveckling i helgen där vi säkerligen kommer att driva spelet stundtals och vara i passagerarsätet stundtals. Det blir ett bra test att redan nu få spela matcher där det verkligen gäller något

Tack Anders, kör hårt i helgen!  

– Tack själv.

Spännande att vi redan nu har matcher med att vinna eller försvinna karaktär framför oss, och det ska bli intressant att se hur IFK tackar helgens utmaning. Skönt även att kunna konstatera att nu är det i gång.  Enligt rapporter från IFK staben är truppen sjukdoms- samt skadefri och ska förhoppningsvis kunna åka västerut med komplett manskap till denna rafflande cuphelg.