Elitbandy och studier – en vinnande kombination

Att livet är föränderligt, svårt att förutse, det vet vi alla. Vem kunde ana Coronapandemin och dess konsekvenser? Och vem vet vad som händer i nästa match? I nästa halvlek? Och i nästa närkamp?

På vilka sätt kan vi, eller snarare du som aktiv ung elitbandyspelare, vara någorlunda förberedd för framtiden? En ansiktsskada, en hjärnskakning eller en besvärlig knäskada – och din aktiva del kan vara körd.  Hur kan du kombinera din elitsatsning med ett anpassat studieupplägg och därmed kanske få en längre karriär både på och utanför isen? Dubbel karriär således.

En hel del goda alternativ finns att ta till sig, om du har vilja och engagemang. Och god förmåga att planera. På Riksidrottsförbundets (RF) hemsida finns många bra tips för dig som funderar att börja plugga och hitta en studiesituation som harmonierar med din specialidrott. Det kan handla om exempelvis studietakt, karriärrådgivning och flexibel arbetsmöjlighet.

Riksidrottsuniversitetet (RIU) arbetar med att utveckla svensk elitidrott på uppdrag av och i samverkan med RF och olika specialförbund. Förnärvarande finns fem RIU; Halmstad/Malmö, GIH/Kungliga Tekniska högskolan, Göteborgs universitet/Chalmers Tekniska högskola, Mittuniversitetet och Umeå universitet.

Förutom RIU finns även s k Elitidrottsvänliga (EVL) lärosäten, som erbjuder individuellt anpassade studier och stöd för elitidrottarens utvecklingsmiljö.  Jag har funnit tretton sådana EVL, bland dessa noterar vi Linköpings universitet, Örebro universitet, högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet i Växjö samt Karlstad universitet.

Tranåskillen Martin Landström, en vidunderlig bolltekniker för övrigt, erhöll för någon tid sedan Svenska Spels och RF:s elitidrottsstipendium 2020–2021. Martin, som pluggar ekonomi på halvfart på Mälardalens högskola kammade hem 50 000 riksdaler, tillsammans med femtionio andra och var förstås nöjd med detta; ”Jätteroligt, det motiverar mig”, säger Martin på SBF:s hemsida. Av de sextio stipendiaterna, som alla håller landslagsnivå, är 38 kvinnor och 22 män. 394 sökte det eftertraktade stipendiatet. 23-årige Martin spelar idag i ryska ligan för Bajkal Energi, utlånad från Västerås SK.

Som gammal avdankad tränare har jag genom åren varit involverad i ett antal värvningar till IFK. Och, självfallet – alla kan inte plugga. Och vill inte plugga. Eller vill avvakta något år innan man eventuellt sätter igång. Och dessutom så tar bandyspelandet, det civila arbetet och familjen så mycket tid så ibland finns inte orken att köra igång med studierna. Detta har jag stor respekt för.

Hursomhelst har föreningen ett stort ansvar för att spelaren har alternativ till både jobb och/eller studier. Detta ansvar tar IFK på ett utmärkt sätt. Och studierna behöver absolut inte handla om akademiska sådana utan kanske helt sonika om att läsa upp sina gymnasiebetyg. Eller att plugga järnet på sitt bygg-verkstads-vårdprogram. En godkänd gymnasieexamen, teoretisk eller praktisk, är gott att ha i bagaget.

För tillfället finns i IFK:s A-trupp fyra spelare som pluggar på hel –eller halvfart. Det är Jonas Enander som genomgår Sport Science and Coaching vid Örebro universitet, Eric Lisell och Philip Florén som läser till lärare i Linköping samt Elias Gillgren, som pluggar till systemutvecklare på Yrkeshögskola i Linköping.

Alla dessa fyra lirare anser samstämmigt att studier, matcher och träning, resor och allt övrigt fungerar bra. De är helt enkelt nöjda.

De verkar ha hittat den vinnande kombinationen, men poängterar också att disciplin och god framförhållning är viktiga ingredienser i sammanhanget. Inte sällan plockas studielitteraturen fram i bussen, till eller från match. Disciplin var ordet.

//Pär Höckert