Tidigare föreläsare

 

IFK’s företagsklubb har haft många intressanta och inspirerande föreläsare genom åren. Ansök om ditt medlemskap nu så du inte missar nästa föreläsare!

2024

April – Claes Hellgren: Handbollsnestorn med en lång karriär som både spelare, tränare och ledare i flertalet länder  höll ett mycket uppskattat föredrag om hur man lyckas nå sina mål om man tror att det är möjligt och man är villig att lägga ner jobbet som krävs. Oavsett om det gäller inom idrotten eller inom företagsvärlden.

Januari- Karin Torneklint: Nuvarande sportchef i Bandyförbundet berättade om hur hon jobbade tidigare med friidrottslandslaget för att skapa ett team och lag som presterar under tuffa förhållanden. Hon redogjorde även för hur hon tänker runt bandyn, vilka framtidsfrågor som idag är aktuella och vilka likheter och skillnader som finns mellan dessa två helt olika sporterna.

2023

November – Mike Helber: LHC-ikonen med över 300 spelade matcher för klubben och sedan klubbchef och även tv-kommentator, föreläste om hur han drar paralleller och lärdomar från sin idrottskarriär i sin nuvarande  post som VD för Biototal Group.

September – Lotta Lyrå: Södra Skogsägarnas koncernchef höll ett inspirerande och och intressant föredrag om skogens vikt i en cirkulär värld under rubriken ”Utveckling av affärer och produkter i takt med tiden”.

April – Mattias Philipsson: VD:n för Svensk Plaståtervining förläste om vad cirkulär återvinning är samt berättade om sina visioner om att inom kort leda världens största anläggning för plaståtervinning, SiteZero

Januari – Caxton Njuki: Föreläste och utmanade publiken att se vilka möjligheter vi har under parollen ”Verktyg för ledarskap delvis hämtade från idrottens värld”. 

2022

November – Magnus Hall: Vattenfalls förre VD gav oss en insikt i hur elmarknaden fungerar under parollen ”Energikrisen – hur kan den förklaras och hanteras”. 

September – Björn Eriksson: Föreläste om samverkan mellan idrott och näringsliv.

April – Lars Lagerbäck: Föreläste om sina erfarenheter från att vara landslagsledare för Sverige, Norge, Island och Nigeria. Där han berättade hur man vinner som underdog genom att arbeta med rätt attityder och inställning.

2021

NOVEMBER – Magnus Henrekson: Som under ca 15 år var VD för Institutet För Näringslivsforskning (IFN), har forskat och forskar kring bland annat entreprenörskap. Han är även en aktiv samhällsdebattör, som på ett lättbegripligt sätt framförde åsikter i många aktuella frågor.

SEPTEMBER – Lars Stjernkvist: Först ut efter pandemiuppehållet var den välkände politikern Lasse Stjernkvist som föreläste om hur politiker och företagare tillsammans kan skapa både samhällsnytta och företagsutveckling.

2020

OKTOBER – Ninni Länsberg: Föreläste om stress, livsbalans och hållbara arbetsplatser. Ninni har en bakgrund i företagshälsovården, där hon upplevt hur man kan förbättra effektiviteten i företag genom att minska stressen och hjälpa medarbetarna att skapa en balans i livet.

JANUARI – Peter Gerhardsson: Nuvarande förbundskapten för Sveriges damlandslag i fotboll. Han föreläste om den framgångsrika sommaren 2019 men också om passion och motivation i ditt ledarskap.

2019

NOVEMBER – Pär Boman: Styrelseordförande i Handelsbanken, SCA och Essity, redogjorde för sin syn på styrelsearbete och för hur styrelseordföranden samarbetar med bolagets VD. Han gav även exempel på vilka möjligheter digitaliseringen ger i företagens marknadsarbete samt avlutade med sin bedömning av det ekonomiska läget i Sverige.

 

 

SEPTEMBER – Cathrine Danin:  Numera tillförordnad chefsekonom hos Swedbank, föreläste om bankens bedömning av vart världskonjunkturen är på väg och hur detta påverkar företagen i Sverige.

 

 

MARS – Roger Ekström: Den röda tråden för föredraget var ”Idrott, hamburgare, fastigheter och bank. Är det någon skillnad?” Runt detta föreläste Roger insiktsfullt med lärdomar från sin karriär både inom idrotts- och bankvärlden, där han drog olika paralleller och likheter mellan de två världarna.

 

 

JANUARI – Tommy Söderberg: Tommy, som varit en framgångsrik tränare för både A-landslaget och U 21-landslaget i fotboll, berättade engagerat och passionerat om vikten av kommunikation för att bygga lag men även som ett medel för att hantera konflikter. Både inom idrotten och i livet i stort.

 

 

2018

NOVEMBER – Lennart Bylock: Lennart berättade under parollen ”Företagsledning i praktiken” om erfarenheter från sina många år i näringslivet där han bland annat har varit VD i Nitro Nobel group, styrelseledamot i ett antal börsnoterade företag, bl Cloetta samt varvade med olika livshistorier, tex från när han blev världsmästare i båtracingsporten offshore.

 

 

SEPTEMBER – Kent Carlsson: VD för Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI)  vilka tillhandahåller producentansvaret i Sverige för de företag som verkar inom vårt land, talade om det producentansvar som nu många företag börjar få på sin agenda i den alltmer cirkulära ekonomi som vi alla verkar i. Han berättade även, ihop med platschefen Karin Petersson, om de stora investeringar de gör i Motala för att stärka plastens möjlighet att återvinnas. Motala kommer med dessa satsningar bli Sveriges nav kring återvinning av plast.

 

 

MAJ – Bernt Johansson: Guldmedaljören i cykel från OS i Montreal 1976 förläste om motivation under rubriken ”allt har ett pris – man får ingenting gratis” och om vikten av vardagsmotion för att må bra.

 

MARS – Barbro Fällman: Barbro Fällman är specialist inom området retorik och gav tips om hur man hanterar olika förhandlingssituationer.

JANUARI – Johan Hemlin: Har ett förflutet som sportchef i LHC och är numer verksam inom Svenska Hockeyligan (SHL). Med sin gedigna utbildning och bakgrund inom idrotten gjorde han träffande och intressanta kopplingar mellan idrott och näringsliv. Likheterna är många när det gäller lagbygge, coachning, teamwork och inte minst kommunikation.

2017

NOVEMBER: Tomas Gustafson: Är trefaldig olympisk guldmedaljör på skridskor och han delade med sig av sina erfarenheter från idrottstiden och vikten av att sätta tydliga mål. Han talade också om att vara hängiven sina mål och hur man sedan planerar för att nå dem. Han informerade även om hur viktig gruppen var och att man har roligt på vägen dit!

MAJ: Babben Larsson: ”Friskvård al’a Babben”, var rubriken på föreläsningen. För tjugo år sedan gick Babben själv in i väggen. För mycket jobb, för mycket stress och dålig återhämtning. Det var bl skälen till Babbens utmattningsproblem.  Babben gav oss på sitt oefterhärmliga sätt råd och tips på hur vi ska förebygga och hantera stress.

JANUARI: Arne Falkbäck. Årets första föreläsare kommer från stiftelsen ”Våga va’ dig själv”, vars motto är att motverka utanförskap hos ungdomar. Arne föreläste om hur viktigt ”medarbetarskap” är i ett ledarskap. Det gäller att få alla medarbetare att plocka fram sina dolda kompetenser, att känna att de har ett ansvar och att få dem att känna stolthet över vad de åstadkommer.

2016

Håkan Ericsson – förbundskaptenen för fotbollens U-21 landslag Håkan ”Åby” Ericsson. Berättade fängslade och med sitt tydliga, väldisponerade och också ödmjuka budskap, hur vägen till EM-guld gick till. (Första guldet sedan OS 1948).

Karin Volo – föreläste om hur man skapar en företagskultur med tydliga mål för verksamheten, som medför ett lönsamhetsskapande engagemang hos personalen.

Mats Peterson – berättade hur vår kropp fungerar vid olika situationer och hur viktigt det är att individen lyssnar på sin kropp för att man ska kunna prestera max både på jobbet och hemma.

Carl-Erik Ridderstråle – berättade, provocerade och diskuterade på temat ” Lite från 50 år i näringslivet – som jag minns det”.

Lill Lindfors – föreläste och demonstrerade hur man kommunicerar med kroppspråket.

2015

Leif Bork – berättade om ledarskap i vardagen

Meg Tivéus – berättade om styrelsearbete i små och stora företag

Sasja Beslik – Varför är hållbarhetsfrågor och socialt ansvar viktiga för mitt företag?

Thomas Ravelli – Se dig själv som en vinnare och ha roligt på vägen

2014

Elisabeth Nilsson – redogjorde för hur Länsstyrelsen kan hjälpa företagen att utvecklas.

Pär Mårts – Presenterade hur han gör för att skapa ett framgångsrikt lag.

Sven-Olof Johansson – Berättade hur han har utvecklat FastPartner AB och vad som gjort att företaget blivit så framgångsrikt.

2013

Tina Thörner – Navigera rätt och vinn

Arne Karlsson – Om Ratos och hur Ratos får företag att blomstra

Per-Olof Eriksson – Redogjorde för sin syn på Sveriges möjligheter att även i framtiden vara en framgångsrik industrination.

Ola Johansson – Delgav sina erfarenheter från att vara tidigare bandyspelare  och tränare

Tomas Bodström – Berättade sin historia som advokat, författare och tidigare justitieminister