Förlust i första kvartsfinalen

Kvartsfinal innebär som bekant ett hack upp i slutspelsträdet, och av detta kommer två omedelbara konsekvenser: För det första blir motståndet svårare, och för det andra blir spelet ännu mer fysiskt.

Om detta är klyschor så besannades dessa ändock med all önskvärd tydlighet på fredagskvällen, då IFK bortamötte Villa på bortais i kvartsfinal nummer ett. Även om kaxiga Villa supporters tippade resultat som 10–2, 9–3 och liknande, och självutnämnda bandyorakel dömde ut blåvitts möjligheter blev matchen helt jämn i 90 minuter. Detta möjliggjordes av att IFK tog sig an den enorma utmaningen på rätt sätt, genom att ta fighten i alla lägen, spela med en stark defensiv och dessutom ställa om blixtsnabbt. Sjöholms mannar hade ett tag en tvåmålsledning mot ett märkbart konfunderat och mediokert hemmalag, som inte kunde hitta vägar genom det ramstarka försvarsspelet. Den första halvleken var faktiskt bortalaget snäppet bättre än sina namnkunnigare motståndare och det om något är värdefullt inför morgondagens returmöte. Efter pausledning 2–3 fortsatte IFK på den inkörda vägen även under den andra akten men olyckligtvis åt sig Villa alltmer in i matchen och tog till sist över densamma. De regerande mästarna kvitterade (misstänkt offside) och tog ledningen med 4–3, och IFK hade i det läget det väldigt tufft om öronen. Det ska dock sägas att de var nära att kvittera innan Christoffer Edlund (ständigt denne Edlund) kunde kontra in avgörande 5–3.

Blåvitt visade igår kväll att de kan spela helt jämnt med världens bästa klubblag, och det måste ha stärkt killarna inför kvartsfinal nummer två i morgon på K BYGG Arena. Jag väljer denna gång att framhålla hela laget, det krävs ett starkt kollektiv för att lyckas med den taktik IFK praktiserade. Vid pass 17 i morgon eftermiddag fortsätter dramat, denna gång med IFK som hemmalag, ta er dit mangrant och se till att vi bärgar en fin skalp i form av favorittippade Villa.

Målskyttar i går kväll: Lönn, Florén samt Gillgren

Mats Kindell

Motala