Många bandyhallar på gång…

Läs vår krönikör och bloggare, Pär Höckert, senaste inlägg.

De byggs och projekteras överallt i vårt land. Bandy-skridskohallarna. Inte bara i Motala utan runt om i vårt land.

– Nästa år, 2022, säger Lasse Wennerholm som är ansvarig för anläggningsfrågor på Svenska Bandyförbundet, kan hela fem hallar stå färdiga att ta i bruk för alla vi som gillar att vara på stålskodd fot. Hur bra som helst! Hallen i Skövde vid Billingehus är redan klar detta år. Hallarna blir ett utmärkt och välbehövligt tillskott till de nuvarande sexton. Under 2020 invigdes som bekant hallar i Katrineholm och Gubbängen.

Karlstad kommun, på Nya Tingvalla, gör en jättesatsning där landets största inomhusarena för is sport byggs. Hallens stomme blir 196×84 meter (normalt ca 78×118 meter). Bandyplanens beräknas vara klar till oktober 2021, lagom till bandypremiären. Hela byggnationen ska vara klar till sommaren 2022. I inomhusarena kommer det att finnas tre isytor; två isrinkar och en bandyplan. Totalkostnad för projektet är runt 214 miljoner kr. (Källor: NWT.se, NCC.se)

Göteborg stad ämnar på Ruddalens idrottscentrum bygga in befintlig bandybana och bli en hall. Detta sker samtidigt som den befintliga skrinnarhallen renoveras. Dessa ligger intill varandra. Idrotts- och föreningsnämnden har beslutat att den nya bandyhallen ska förutom tak och väggar få läktare, café och en maskinhall. Hallen ska stå klar i november 2022 och användas flexibelt av flera idrotter och verksamheter under hela året. (Källa: www.gp.se/sport/ruddalens-bandyplan-blir-bandyhall).

I Mölndal, även detta i Göteborgsområdet, beräknas en bandyhall vara klar att invigas under 2022.

I sommar sker byggstart för den hett efterlängtade bandyhallen i metropolen Bollnäs. Rivning och sanering av det gamla SJ-området beräknas ske under våren. Hallen beräknas kosta drygt 100 miljoner kronor och stå klar till säsongsstarten 2022/2023. Även skolor och allmänhet ska kunna disponera tid i hallen. (Källa; www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/nu-ar-ett-steg-narmare-bandyhall-i bollnas-taget)

Allra sist. Hur är halläget i Motala?  IFK:s hallgrupp har haft flera digitala möten med såväl politiker som tjänstemänunder vintern. Det känns som vi har fått ökad förståelse för att bandyhallen kan stå färdig till hösten 2022.

IFK har påvisat flera referenshallar som jämförelse, exempelvis Helsinge Hus arena i Söderhamn och Katrineholms arena, som projekterats och byggts på ett snabbt, klimatsmart och effektivt sätt. ( I texten finns två bilder från Katrineholm från vårt studiebesök i slutet av februari). IFK har goda kontakter med nämnda hallar, inte minst Katrineholm, vilket vi naturligtvis har förmedlat till kommunen.

Vi behöver inne uppfinna hjulet ånyo. Samtidigt som vi i vår hallgrupp har stor respekt för att lagar och förordningar ska uppfyllas avseende allt från behovsanalys, förstudie, detaljplanarbete, upphandling, byggnation mm.

Hav förtröstan. Snart är det SM-final och därefter är det vår. Och sen stundar snart en ny säsong. Vatten är bara väntan på is.

//Pär Höckert