Nära men fortfarande en bit ifrån

IFK tar kliv efter kliv och verkar inte sluta utvecklas i rätt riktning, något som bådar gott inför kommande säsonger.

Men det är med all önskvärd tydlighet uppenbart att det är stor skillnad mellan åttonde lag och första lag i elitserien. Det som avgör slutspelsmatcher i form av effektivitet och målfarlighet finns med råge hos Villa, medan IFK helt klart har en bit kvar där.

Annars är det frapperande hur lite det trots allt skiljer lagen emellan. Det borde vara en himmelsvid kvalitetsskillnad, med tanke på de olika förutsättningarna lagen har. I augusti, då IFK fortfarande nötte gym golv och motionsspår, trängdes på rink och bussades för enstaka pass på stor bana i Katrineholm, kunde Villa träna för fullt i sin hall samt sätta sin taktik och sitt spel. På snart sagt varje position har Lidköpingslaget bättre spelare än IFK (så när som i målet), och slår man samman träningsmängd, träningskvalitet, spelarkvalitet och yttre förutsättningar borde Villa vinna med minst tio mål varje gång. Ur den synvinkeln är det beundransvärt att blåvitt lyckas spela skapligt jämnt med Villa och att de håller siffrorna på anständig nivå.

Med det sagt gjorde IFK inte riktigt lika bra ifrån sig i går på K Bygg Arena, som de gjorde borta i Lidköping i fredags. Det var lite trötta ben och effektiviteten fanns inte riktigt där vid målchanserna. För att slå Villa behöver IFK närmast få ut hundra procent och så var tyvärr inte fallet igår. Men samtidigt, om de hade haft marginalerna på rätt sida vid 3–4 vet ingen vad som skett. Det syntes tydligt att det spred sig en viss oro hos det namnkunniga bortalaget, och tränare Sixtensson tvingades till en time out. Men Villa red ut stormen även denna gång och kunde till slut vinna med fullt rättvisa 3–7. IFK gör ändå en helt godkänd match mot ett starkt Villa, och känslan är att Lidköpingsgänget kontrollerade skeendet under 90 minuter. För att vi ska kunna slå dem krävs nog att de har en mindre bra dag på jobbet, att vi får en ledning på tre fyra mål och kan spela på det. Nu kan killarna åka helt utan press till Lidköping i morgon. Ingen förväntar sig annat än att Villa ska ta detta på tre raka, och om vi får till en lika bra match som i fredags kan vad som helst hända.

Målskyttar hemma på K Bygg Arena: Florén, Hänninen och Enander.