Summering från Pre Zero Cup i Örebro

Ömsom vin ömsom vatten, se där, en sliten idrottsklyscha att inleda denna summering med...

 

Om än sliten passar den utmärkt för att sammanfatta IFK:s insats under den gånga helgens cupspel i Örebro. Det spelades tre fullängdsmatcher på lika många dagar mot Örebro, Rättvik och Frillesås.

En tämligen enhällig expertkår har placerat dessa tre lag tillsammans med Tellus som nedflyttningskandidater, och på förhand var alltså blåvitt tippat att kunna ta hem cupen i närkeland. Men Sjöholms manskap upprepade raden förlust, oavgjord och seger från Vänersborgsklubban cup. Detta innebar tre poäng och en andraplacering bakom segrande Örebro sport. 

I inledande fighten mot Örebro stod inte östgötarna att känna igen överhuvudtaget. Vidöppna dörrar bakåt åtminstone i första halvleken och en blek offensiv präglade IFK:s insats. Matchen slutade 4-2 i hemmafavör, och måhända kan Örebro vara kandidat att förnya elitseriekontraktet framme i vår? 

På lördagen väntade sedan Rättvik. Dalmasarna har värvat in några intressanta spelare, där väl ryske veteranen Sjamsjutov är mest namnkunnig, och vill även de vara med och tampas om nytt kontrakt. Här var det ett fall framåt för IFK, som gick för seger samtidigt som den patenterade defensiven satt bra. Men målskyttet ville inte lossna, så här slutade matchen med att de båda IFK lagen delade på poängen. 

På söndagen dominerade sedan Östergötlands stolthet mot Frillesås. 4-1 var i underkant och med en större effektivitet framåt hade det kunnat rinna iväg i målprotokollet. 

Hur ska denna helg då sammanfattas och värderas? Sett enbart till resultaten riskerar både Örebro och Rättvik bli obehagliga överraskningar för många lag i elitserien kommande vinter. Men, och det är viktig invändning, båda lagen ligger långt före IFK och Frillesås i träning på fullbana, och nog har både Hallänningarna och blåvitt mer kvalitet i sina trupper än de två antagonisterna? Försprånget lär ätas upp under säsongen och ett stalltips är ändå att närkingarna och dalmasarna kommer få det svårt i det långa loppet. 

IFK då? Jo, som sagt, blandat resultat. Mot Rättvik och Frillesås måste de blåvita få kvittera ut fullt godkänt betyg, men en djupdykning som mot Örebro får inte upprepas särskilt ofta under säsongen. Men, och det är en gammal halvsanning vad gäller IFK, laget är bättre mot bättre motstånd och det kommer säkert bli tuffa tillställningar mot dessa lag under kommande vinter. 

Målskyttar i helgen: Viktor Hulthammar,(2), Elias Gillgren, (2), Jonas Enander, (2) Philip Florén, Nicklas Ögren

//Mats Kindell