Tredje raka kvalsegern

IFK tog på söndagseftermiddagen sin tredje seger av tre möjliga då kamratrivalen från Lilla Paris, IFK Vänersborg, slogs tillbaka med 5 – 2 (2 – 1). 

 

Inte ens den mest optimistiska IFK fantasten hade med all säkerhet ens vågat hoppas på att blåvitt skulle ståta med tre segrar av tre möjliga halvvägs in i kvalspelet. De flesta av anhängarna hade nog varit väldigt nöjda med två segrar och fyra poäng. Och till saken hör ju att  dessa sex inspelade poäng har tagits med den förkrossande målskillnaden 18 – 4 (!). Statistik brukar tala sitt tydliga klarspråk, och här har vi det ju faktiskt svart på vitt. 

Men, som någon IFK spelare sade efter gårdagens seger, vi är bara halvvägs, och sex poäng räcker inte för att säkra elitseriekontraktet. Därmed avslutar vi hyllningarna här, och återgår till gårdagens hemmamatch. 

IFK satte i full fart framåt efter avslag och ryckte åt sig en tidig 2 – 0 ledning, först via harpunen Florén på en hörnkanon och sedan genom Viktor Hulthammar som fick på en rejäl gammal klassisk mörsare i dålig vinkel rätt upp i nättaket. Så länge det var spelbar is var hemmalaget det dominerande på LMT Arena, inför dryga 500 åskådare, men Vänersborg hade efter den strålande IFK inledningen här sin bästa period av matchen. Reduceringen till 2 – 1 var därmed logisk, men blåvitt höll ihop sin defensiv på ett strålande sätt och Vänersborg skapade inte särskilt mycket, trots ett knappt spelövertag. 

Efter pausvilan klev Hanssons killar fram och visade sig vara numret större än motståndet. Återigen syntes klasskillnaden så länge isen var spelbar och i takt med att matchklockan tickade framåt kontrollerade IFK matchen genom att spela bollen mellan varandra och låta Vänersborg jaga för att överta bollinnehavet. Blåvitt tog ledningen innan Vänersborg reducerade till 3 – 2 varefter IFK defilerade snyggt genom ett kontrollerat spel fram till segern med 5 – 2. 

Återigen bör laginsatsen framhållas, och IFK tycks ha kommit in i en sen men efterlängtad toppform. Alla offrar sig hänsynslöst och krigar för varandra och laget, vilket synbarligen frustrerar motståndarna. 

Nu vänder serien och vi spelar mot Vänersborg i deras hall på tisdagskvällen. En intressant match, som med all säkerhet kommer innebära vinna eller försvinna för hemmalaget, medan IFK kan säkra elitseriekontraktet om resultatet i matchen mellan Ljusdal och Boltic får rätt resultat. Upplagt således för en mycket spännande drabbning i Lilla Paris. 

Målskyttar mot Vänersborg på söndagseftermiddagen: Melker Westman, (2), Philip Florén, Casper Hänninen (straff) samt Viktor Hulthammar. 

//Mats Kindell