Tung förlust mot serieledarna

På söndagseftermiddagen, vilken bjöd på isande kastvindar från nordväst men förvånansvärt spelbar is, visade IFK att de kan spela helt jämnt med den yppersta toppen av elitserien.

 

Edsbyn, serieledaren, var på besök och till mans var det nog många i den knappa 400 hövdade publiken som trodde på en ganska komfortabel seger för gästerna. Men IFK stod upp alldeles ypperligt efter att ha startat lite trevande och förtjänade åtminstone att få en poäng med sig från matchen.

Faktum är att de blåvita ledde tillställningen med 5–4 med dryga kvarten kvar att spela, efter att ställningen varit 2–2 efter den första halvleken. Edsbyn tog ledningen två gånger men IFK kvitterade, först genom matchens snyggaste mål av Aleksi Seppänen. Den flinke och påpasslige finländaren utnyttjade ett bolltapp från gästernas utmärkte speluppläggare, veteranen Hellmyrs, och satte av i full fart. Villrådiga och märkligt passiva Edsbyn försvarare vågade inte stöta utan backade hemåt, något som Aleksi utnyttjade, vickade sig igenom och nätade mycket vackert. Gillgren satte sedan 2–2 på ett skott som inte såg så märkvärdigt men som målvakten inte lyckades mota.  

Efter att besökarna fått värmande kaffe, korv och hamburgare på en frostig K Bygg Arena rivstartade sedan Sjöholms mannar den andra akten med att dra ifrån till 4–2, först genom ett vackert genombrott på kanten signerat härföraren Persson, vars passning förvaltades till mål genom Florén. Utökningen ombesörjdes sedan av Enander, slitvargen som blivit målskytt av rang. Mycket kyligt väntade han ut Edsbyns keeper innan han retfullt enkelt satte dit 4–2 bollen.  

Edsbyns time out i det läget visade sig bli en av två direkt avgörande faktorer vilka avgjorde matchen. Det var nämligen ett helt annat Edsbyn som kom till spel efter time outen. De spelade mer aggressivt, mer rakt och tryckte ner IFK som fick ta allt lägre positioner för att freda sig. De vitklädda bortalirarna reducerade och kvitterade inom åtta minuter, men Florén gav åter IFK ledningen. Då skedde en matchavgörande sekvens. Gillgren bedömdes ha rusat för tidigt på hörna, och eftersom IFK redan fått lagvarning för den försyndelsen blev det automatiskt en femminutersutvisning för blåvitt. I frustation och besvikelse slog vår #41 bort bollen och fick då lindrigt matchstraff av rättskiparen. Hemsidans uppgift är inte att bedöma domarinsatser, så det lämnar vi därhän, men helt uppenbart blev det matchavgörande. Edsbyn satte ett enormt tryck mot ett decimerat hemmalag och kunde både kvittera och avgöra matchen till 5–6 i matchens sista minut.  

Konstateras kan att IFK förtjänade åtminstone en poäng, men idrotten kan vara grym och inte alltid rättvis. Topplag har ofta millimetrar och domslut på sin sida och bortalaget hade marginalerna med sig mot slutet när fighten skulle avgöras.  

IFK svarade för en bra laginsats, där keeper Jussi och nestor Persson var de främsta. Omnämnas bör även liberon Ögrens comeback som var utmärkt, det märktes knappt att han varit borta.  

Nu tar vi med det positiva från denna match, vi visar att vi kan spela jämnt med de bästa lagen och det ska förvaltas på bästa sätt borta mot AIK på tisdag.  

Målskyttar mot Edsbyn: Florén, (2), Enander, Gillgren samt Seppänen.  

//Mats Kindell