Villa säkrade seriesegern

I en tillställning som var föga spännande men ändock stundtals sevärd förlorade ett kraftigt decimerat blåvitt mot seriesuveränen Villa Lidköping på hemmabana under lördagen med 4 – 8, inför knappa 800 åskådare. 

Låt oss till att börja med konstatera att det som tilldrog sig på K Bygg Arena på lördagseftermiddagen på så många olika plan var Davids heroiska kamp mot Goliat, att det snarast är ett under att det inte blev tvåsiffrigt i baken för IFK. Kvartetten Seppänen, Bjerkegren, Höög samt Ögren insjuknade natten mot lördagen i vad som misstänks vara vinterkräksjukan, och ersattes med juniorer och B – lagsspelare.

Bland annat innebar det platser i startelvan för Nestor Putte Spångberg (snart 52 år gammal) samt en överraskande säker Åkerlund på en ytterhalvsplats. 33 spelade back i en nykomponerad försvarstrio med Olle Nordlund som libero och Oskar Hulthammar som back bredvid Spångberg.

Mot ett helt ordinarie och formstarkt Villa räckte denna variant av IFK helt enkelt inte till, men sett till dessa förutsättningar stod laget upp mycket bra. Faktum är att paussiffrorna 2 – 7 inte speglade vad som tilldrog sig, två bjudningar från blåvitt och ett mycket vasst hörnskytte var den stora skillnaden mellan lagen under den första akten.

Att målvaktsfantom Jussi fick kasta in handduken tidigt i matchen gjorde ju inte saken bättre, även om det direkt ska framhållas att Vincent gjorde en helt okej insats då han kastades in i hetluften.

Signifikativt för fighten var en matchsekvens där IFK låg under 2–4 och prickade ribban efter ett vasst anfall, bara för att kunna konstatera att Villa utökade till 2 – 5 på efterföljande omställning. Just i det läget hade IFK annars kommit i bra anfall och det vanligen så säkra Villa försvaret darrade lite på manschetterna. Även om jag inte tror det hade spelat något roll för matchens utgång om blåvitt fått 3 – 4 i det läget, så hade det nog ändå fått bortalaget att bli lite osäkra.  

Den andra halvleken gick för IFK:s del mer ut på att hålla nere i siffrorna och för gästernas del att helt enkelt spela av matchen och spara sig till kommande utmaningar. Detta medförde att blåvitt faktiskt kunde vinna andra halvleken med 2 – 1, låt säga mot ett Villa som sparade lite på krutet.  

4 – 8 med de förutsättningar som rådde är ett bra resultat, och om IFK:s taktik var att minimera förlusten lyckades de bra. Albin Rohlén gjorde i vanlig ordning en kanonmatch och hans 1 – 2 mål var en rejäl läckerhet, och Oskar Hulthammar har vuxit ut till en stabil pjäs på sin backposition.  

Förlusten innebar att IFK nu parkerar på en sjundeplats med fyra matcher kvar att spela. Minst två segrar lär krävas för att hålla drömmen om sjätteplatsen vid liv, och Östergötlands bandystolthet har allt i egna händer. Låt oss nu hoppas att Jussis skada inte är allvarlig, att de magsjuka tillfrisknar snabbt och att inte nya magsjuka rapporteras in. Närmast väntar nu Vänersborg på bortais kommande tisdag.  

Målskyttar mot Villa: Rohlén, Hulthammar, Florén samt Enander.  

Vi gratulerar även Villa Lidköping till seriesegern!

//Mats Kindell